ddg-heatingforum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

verbranding hout

Ga naar beneden

verbranding hout Empty verbranding hout

Bericht  Admin do maa 27, 2008 11:18 am

Droog hout bevat 50% koolstof (C), 6% waterstof (H), 43% zuurstof (O) en 1% stikstof (N).

Het is vooral dank zij het hoog koolstofgehalte dat hout een goede brandstof is. Het verbranden van hout is een scheikundig proces waarbij koolstof en waterstof zich met de zuurstof verbinden, hierbij ontstaan gassen en komt er warmte vrij. De vrijgegeven warmte is maximaal als de verbranding volledig is (bij aanwezigheid van voldoende zuurstof). In dat geval wordt de koolstof omgezet tot koolstofdioxide (CO2) en de waterstof wordt omgezet in water. Koolstofdioxide is een gas dat ook van nature in de lucht aanwezig is en is van kapitaal belang voor verschillende levensvormen. Het water ontsnapt onder de vorm van waterdamp samen met de andere verbrandingsgassen.

Na verbranding blijft er in vergelijking met kolen weinig as over (minder dan 1% van het oorspronkelijk volume). Het as is rijk aan calciumoxide en kan als bemestingsmiddel gebruikt worden.

Bij een onvolledige verbranding (gebrek aan zuurstof) kan slechts een deel van de koolstof en de waterstof zich met de zuurstof verbinden (=verbranden) en ontstaat er een gasmengsel met een hoog gehalte aan koolstofmonoxide (CO), koolwaterstoffen (CHx), roet (onverbrande koostofdeeltjes), en teerdampen. Enorme hoeveelheden warmte gaan op die manier verloren en de vrijgekomen gassen verontreiningen het milieu.

In de praktijk verloopt de verbranding onvolledig. Het is daarom een vergissing te veronderstellen dat verbranding van hout geen luchtverontreiniging met zich meebrengt. Bij de verbarnding zullen koolstofmonoxide en koolwaterstoffen vrijkomen in de lucht. Bij de verbranding van hout komt er evenwel geen zwavel in de lucht terecht. Hoe vollediger de verbranding verloopt, hoe minder schadelijke gassen in de atmosfeer zullen terechtkomen.

Om een zo volledig mogelijke verbranding te bekomen is het wenselijk

1. Hout met een laag vochtgehalte te verbranden, immers
- Verbranding van nat hout verloopt bij een lagere temperatuur, waardoor de verbranding onvolledig is. Dit heeft een bijkomend warmteverlies tot gevolg.
- De verbrandingsgassen zijn bij verbranding van nat hout vrij koud en rijk aan waterdamp. De waterdamp kan zich op de schoorsteenwand kondenseren. De kondensatie begint op te treden wanneer de lucht in de schoorsteen afgekoeld is tot het dauwpunt (temperatuur waarbijmet waterdamp beladen lucht het verzadigingspunt bereikt, voor luchtdroog hout bij 45° C, voor vers geveld hout bij 60° C). Hoe kouder de schoorsteenwand, hoe groter het gevaar voor kondensatie.
- De kondensatie van de waterdamp draagt bij tot de afzetting van teer. Naaldhout veroorzaakt wegens de aanwezigheid van hars een grotere teerafzetting dan loofhout. Het mag daarom, enkel in zéér droge toestand verbrand worden en liefst samen met loofhout. Teer verhoogt het gevaar voor schoorsteenbrand. De brandbare teerafzettingen kunnen bij een plotse temperatuurstijging of door contact met de vlam vanuit de vuurhaard, spontaan ontbranden. Om dit te vermijden is een regelmatige reiniging van de schoorsteen nodig.

2. Zorg te besteden aan de houtkachel :
- De haard van een houtkachel moet vrij groot zijn zodat de vlammen volledig kunnen uitbranden en niet te snel afkoelen door contact met de koudere wanden. Een echte houtkachel heeft geen rooster, noch asbak : het hout brand volledig op in een gloeibed, er blijft enkel een weinig as over.
- Stem het vermogen van de kachel af op de ruimte die verwarmt moet worden : gemiddeld zijn er per m³ ongeveer 125 tot 250 kJ/uur nodig. Een overschatting is nadelig omdat het toestel dan te vaak op een vertraagd tempo en bij een lage temperatuur moet branden. Deze trage verbranding leidt immers tot een grotere kondensatie van waterdamp en bijgevolg ontstaat er een verhoogd gevaar voor teerafzetting. Daarenboven ontsnapt een gedeelte van de gassen zonder te verbranden, zodat veel warmte onbenut blijft. Het is noodzakelijk de houtkachel af en toe eens goed te laten doorbranden.
- Toestellen met een dubbele luchttoevoer hebben een betere rendement dan bvb. een open haard. Bij een open haard is het rendement laag (15 tot 20%) omdat de opgewarmde lucht via de schoorsteen snel naar buiten gaat.

3. Zorg te besteden aan de schoorsteen :
- Ook de schoorsteen moet aan bepaalde eisen voldoen. Doel is vooral de teerafzetting te beperken door de afvoer van de verbrandingsgassen, waaronder waterdamp, te versnellen. De schoorsteen moet voldoende hoog zijn, een voldoende grote en constante doorsnede hebben. Bruuske krommingen moeten absoluut vermeden worden.

Admin
Admin

Aantal berichten : 6
Registration date : 26-03-08

https://ddg-heatingforum.forumactie.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum